dissabte, 27 de setembre del 2008

Aquesta setmana, el President de la A.M.S.C., a participat en un programa de televisió de l´Hospitalet i en un programa de Radio Sabadell, els dos per parlar de la nostra posicio davant de la sentencia del Tribunal Superior de Justicia referent a la custodia compartida. Com ell va explicar, la posicio de la Federació de Associacions Mixtes de Separats, a la que perteny la A.M.S.C. es contraria a a custodia compartida si no es per acord dels pares. En canvi, s´ha de reconeixer que té aspectes positius aquesta sentencia, en primer lloc reconeix que tan pares com mares poden estar igualment preparats per tenir els fills, ja que si ambdos poden tenir la custodia, ambdos poden cuidar-los bé. També posibilita la liquidació dels bens matrimonials, ja que la vivenda queda per a la persona que cuida als menors, en cas de compartir la custodia aixó tindria que quedar sense efecte. També el fet de que no hi hagi una predisposició de entrada a donar la custodia a un dels conyuges, propiciará els pactes i les custodies compartides pactades, ja que la falta de seguretat en la concesió de la custodia, fara que aquesta no s´utilitze com a element de presió.
Dits els aspectes positius, repasem els negatius:
Basicment el fet principal es el que els menors no conten amb un espai propi permanent, amb tots els mals de caps que implica anar amunt i avall cada cop que toca canviar. Las normas amb un pare o una mare, que poden canviar segons estigui amb un o altra... En cas del pis adjudicat al menor, el enorme esforç que representa mantindrer tres vivendes amb la economia que avans sustentava una, i el trasvals que representa per els fills veurer que en el dormitori en que la semana anterior hi havia el pare pot ser amb una senyora, ara hi ha la mare pot ser amb un altre senyor.
Si aquesta sentencia equipara a el home amb la dona, vol dir que tan capaços ho son ara com avans, mentres que fins ara majoritariament es donava la custodia a la mare, llavors el que no funciona es la Justicia. Posiblement si els jutges ho hagesin considerat axí avans, i aguesin ampliat el dret de visites al pare o mare absents, no hagues tingut cabuda el sistema coactiu que de vegades s´utilitza, i per temor a les consecuencies adverses, s´arribarien a molts pactes sense necessitat d´arribar a la custodia compartida. Pero com de moment les coses no estan així, creiem que la custodia compartida nomes es bona si la sol.liciten els pares d´acord, no per una sentencia d´un jutge que no coneix el perfil dels pares, i dicta sentencia en escasos minuts i no podrá veurer les consecuencies.